Suomen suurimmat metalliyhtyeet

Suomen suurin metalliyhtye on ehdottomasti Nightwish. Tuo Kiteeltä vuonna 1996 ponnistanut yhtye on tullut kuuluisaksi yhdistelemällä erilaisia klassisia elementtejä raskaaseen musiikkiin. Yhtyeen ensimmäinen laulaja Tarja Turunen hurmasi yleisön puhtaalla oopperamaisella äänellään. Ääni yhdistettynä Nightwishin monitasoisiin kappaleisiin toi yhtyeelle suosiota heti ensimmäisellä albumilla. Hiljalleen Nightwishin ura lähti nousuun siinä määrin, että yhtyettä vietiin kiertueille ympäri maailman. Sittemmin Tarja Turuselle annettiin potkut vuonna 2005. Sen jälkeen yhtyeessä lauloi muutaman vuoden ajan ruotsalainen Anette Olzon, joka kuitenkin sai potkut yhtyeestä monien epäselvyyksien jälkeen. Nykyisin yhtyeen keulakuvana toimii hollantilainen Floor Jansen, joka on ottanut suuretkin lavat haltuunsa hyvällä tahdilla.

Nightwish on ainoa suomalainen yhtye, joka on pystynyt myymään loppuun Wembleyn areenan Lontoossa. Erityisen hienoa asiassa on vielä se, että Nightwishin konsertin liput myytiin loppuun vain muutamassa minuutissa. Lisäkeikalle olisi varmasti kysyntää tulevina vuosina, mutta Nightwishin uran voidaan olettaa vievän yhtyettä paljon muuallekin.

HIM tekee musiikkihistoriaa

Ville Valon luotsaama HIM kuului ehdottomasti suomalaisen musiikin jättiläisiin. 1990-luvun lopussa aloittanut helsinkiläinen HIM kohahdutti musiikkifaneja Chris Isaacin kappaleesta Wicked Game tekemällään coverilla. Versiota on kehuttu jopa paremmaksi kuin Isaacin alkuperäistä versiota, mikä kertoo jo paljon HIMin taitotasosta. Myös yhtyeen nokkamiestä Ville Valoa on kehuttu ympäri maailman kaikkien aikojen karismaattisimmaksi keulahahmoksi.

Musiikkihistoriaa HIM pääsi tekemään vuonna 2005. Silloin ilmestynyt albumi Dark Light myi kultaa Yhdysvalloissa. Yhdenkään suomalaisen yhtyeen albumi ei ole yltänyt tähän sijoitukseen ennen Dark Lightia tai sen jälkeen. HIM jää siis ikuisiksi ajoiksi historiankirjoihin. HIM soitti viimeisen keikkansa vuoden viimeisenä päivänä vuonna 2018. Sen jälkeen Ville Valo on julkaissut hyvin menestyneitä sooloalbumeja sekä albumin Agentsin kanssa.

Muut suomalaismenestyjät

Stratovarius kuuluu niihin yhtyeisiin, jotka ovat aloittaneet jo 1980-luvulla. Yhtye kiertää edelleen maailmaa vokalisti Timo Kotipellon johdolla. Erityisen suurta suosiota Stratovarius nauttii Euroopan lisäksi Etelä-Amerikassa sekä Japanissa. Stratovarius on toiminut monien yhtyeiden innoittajana ja muun muassa power metal -yhtye Sonata Arctica on nimennyt sen yhdeksi esikuvakseen.

Amorphis otti viimeisen askeleen musiikkimaailman terävimpään kärkeen toimiessaan Nightwishin lämmittelijänä kiertueella. Sittemmin 2010-luvulla Amorphis on kiertänyt omilla kiertueillaan ympäri maailman ja vastaanotto on ollut suotuisaa.