Suomalaiset folk metal -yhtyeet

Suomalainen folk metal tunnetaan hyvin maailmalla sen suurien nimien ansiosta. Korpiklaani, Turisas, Ensiferum, Moonsorrow ja Finntroll rynnistävät kärjessä avaamassa tietä muille suomalaisille folk metal-yhtyeille. Kaikki näistä yhtyeistä ovat suurten kansainvälisten levy-yhtiöiden, kuten Nuclear Blastin, tallissa. Se on lisännyt suomalaisen folk metalin näkyvyyttä mediassa ja myös festivaaleilla. Esimerkiksi Korpiklaani on soittanut Saksassa maailman suurimmalla hevifestivaalilla useitakin kertoja. Kun Korpiklaani bookataan Wackeniin, on sen esiintymispaikka aina päälavalla kymmenien tuhansien katsojien edessä.

Folk metalin sanoitukset

Suomalainen folk metal perustuu luonnonuskontoihin ja suomalaiseen muinaisuskoon. Laulutyyli muistuttaa usein jopa lappilaista joikua. Tämä erottaakin suomalaiset folk metal -yhtyeet muista vastaavista, sillä muissa maissa ei suosita joikua laulutyylinä. Suomalaiset folk metal -yhtyeet voivat esittää laulut joko suomeksi tai muulla kielellä.

Folk metalissa käytetään usein myös vanhanajan sanoja ja sanontoja. Tekstit ovat parhaimmillaan kuin runoutta. Esimerkiksi Korpiklaanin kohdalla sanoituksista vastaakin runoilija Tuomas Keskimäki, joka on tuonut oman näkyvän kädenjälkensä musiikkimaailmaan.

Yhteistyötä yhtyeiden välillä

Erilaiset vierailut muiden yhtyeiden välillä ovat suosittuja niin folk metal -yhtyeiden kuin muidenkin keskuudessa. Suomalaiset folk metal -yhtyeet tekevät kohtalaisen vähän yhteistyötä toistensa kanssa, mutta sen sijaan ulkomaalaisia vierailijoita suomalaisten folk metal -suuruuksien albumeilta löytyy melko usein. Myös yhteistyö toisinpäin on suosittua. Esimerkiksi Korpiklaanin laulaja Jonne Järvelä on vieraillut argentiinalaisen Skiltronin albumilla ja Korpiklaanin haitaristi Sami Perttula on jakanut saman yhtyeen kanssa lavan muun muassa Wackenin metallifestivaaleilla.

Myös Ensiferumin, Turisaksen, Moonsorrow’n ja Finntrollin albumeilta löytyy vierailijoita muistakin yhtyeistä. Näiden yhtyeiden kohdalla kuitenkin medianäkyvyys on jäänyt Korpiklaania vähäisemmäksi. Suomalaisten folk metal -yhtyeiden kohdalla on yleistä, että suosio on suurempaa ulkomailla kuin kotimaassa. Toki yhtyeet pystyvät myymään klubeja täyteen Suomessakin, mutta ulkomailla ne esiintyvät pääesiintyjinä suurilla festivaaleilla ja kiertueilla. Koska metallimusiikin skene on niin valtava Suomessa, on yhtyeiden vaikeampi päästä pinnalle täällä. Pääasia kuitenkin on, että suomalainen folk metal elää ja voi hyvin. Tulevaisuudelta voidaankin odottaa, että Suomesta nousee yhä uusia yhtyeitä innostamaan folk metal -faneja hurjaan juhlintaan.