Suomalainen metallimusiikki

Suomi on metallimusiikin luvattu maa, sillä täältä löytyy enemmän metallibändejä asukaslukua kohden kuin mistään muualta maailmasta. Metallimusiikki kuuluu samalla Suomen tärkeimpiin vientituotteisiin. Vaikka tällä hetkellä eletään metallimusiikin kultakautta, ei alku ollut kovinkaan helppo. Yhtyeet yrittivät raivata tietään maailmalle pitkään. Monet joutuivat epäonnistumaan, kun ulkomaiden kiertueita ei vain saatu järjestettyä. Hiljalleen asiat alkoivat kuitenkin loksahtaa kohdalleen ja loppu on historiaa.

Suomalainen metalli valloittaa maailman

1990-luvulla syntyi monia suomalaisia metalliyhtyeitä, jotka sittemmin nousivat maailman huipulle tehden historiaa. Helsinkiläinen HIM teki varsinaisen läpimurtonsa albumillaan Razorblade Romance, joka julkaistiin vuonna 1999. Yhtye loi kokonaan uuden metallimusiikin alatyylin, jota alettiin kutsua love metaliksi. Nimitys johtuu siitä, että yhtyeen sanoitukset käsittelivät rakkautta, rakastumista ja rakastetustaan luopumista. HIM on ollut varsinainen kaupallinen menestys, sillä se on saanut seitsemän platina- ja kymmenen kultalevyä. Yhtye on myös ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa suomalainen yhtye, joka on myynyt kultaa Yhdysvalloissa. Tämä tapahtui albumilla Dark Light vuonna 2005.

Kiteeläinen Nightwish aloitti akustisena projektina koulukavereiden kesken. Pian yhtyeen keulahahmo Tuomas Holopainen kuitenkin huomasi, että laulaja Tarja Turusen ääni kaipaa suurieleisempää musiikkia taustalle. Oopperamainen ääni yhdistettiin pian raskaaseen musiikkiin, mikä oli aivan uutta koko maailmassa. Nightwishin kehittämä musiikkityyli sai nimekseen sinfoninen metalli. Oopperan lisäksi yhtyeen musiikissa voitiin kuulla muitakin klassisia elementtejä.

Myös vuonna 1993 metallimusiikkipiirit kokivat jotain sellaista, mitä ei ollut koskaan aikaisemmin koettu. Sibelius-Akatemian käyneet muusikonalut olivat perustaneet yhtyeen, jossa soitettiin metallia selloilla. Yhtyeelle annettiin nimi Apocalyptica. Apocalyptican maine alkoi kiiriä, sillä ensimmäiseltä levyltä löytyi ainoastaan Metallican kappaleita, jotka soitettiin neljälle sellolla. Itse Metallicakin kiinnitti huomiota Apocalypticaan ja yhtye alkoi kivuta musiikkimaailman huipulle. Vuoteen 2020 mennessä Apocalyptica on onnistunut myymään miljoonia levyjä ympäri maailman sekä tekemään lukuisia onnistuneita kiertueita.

Suomesta löytyy myös jo 1990-luvulla soittaneita yhtyeitä, jotka olivat ensimmäisinä yrittämässä maailmalle. Yksi tällaisista on Stratovarius, jota johti alkuun Timo Tolkki. Nykyinen keulahahmo on Timo Kotipelto, joka on nimetty monen laulajan esikuvaksi. Kotipellon luotsaama Stratovarius tekee edelleen kiertueita joka puolella maailmaa.