Metallimusiikki ja suomalainen identiteetti

Tutkimus osoittaa, että metallimusiikilla ja suomalaisella identiteetillä on vahva yhteys. Suomalainen metallimusiikki on muokannut monien ulkomaalaisten käsitystä Suomesta ja suomalaisista. Metallimusiikki on myös innostanut ulkomaalaisia matkustamaan Suomeen ja opettelemaan suomen kieltä. Suomalainen metallimusiikki tunnetaan maailmalla. Ei liene sattumaa, että Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama mainitsi puheessaan Sauli Niinistölle nimenomaan suomalaisen metallin.

Suomalaiset ovat vahvasti hevikansaa

Se, että suomalaiset ovat vahvasti hevikansaa, näkyy monessakin mielessä. Hevin kuuntelijat mielletään yleensä synkiksi ja hiljaisiksi. Se ei kuitenkaan ole totuus, vaan hevin on tutkittu olevan älykkäiden ihmisten musiikkia. Hevibändit eivät enää tänä päivänä laula juomisesta ja juhlimisesta, vaan sanoitukset käsittelevät syvällisiä asioita. Monet Suomen metallimuusikoista ovat korkeasti koulutettuja henkilöitä, joilla on ollut varasuunnitelma, jos musiikki ei toisikaan elantoa. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Nightwishin keulahahmoa, kosketinsoittajaa ja säveltäjää Tuomas Holopaista. Hän on opiskellut meribiologiaa Kuopion yliopistossa samaan aikaan musiikkia säveltäessään. Nightwishin kappaleet käsittelevät monesti merta, biologiaa, alkueliöitä ja kaikkea muuta mahdollista maapallolla.

Hevissä suomalaisia kiehtoo sen rehellisyys. Hevi tunnetaan rehellisten ihmisten musiikkina. Musiikilla on suora sanoma, joka halutaan tuoda esille mitään pois jättämättä. Hevin suosion syytä on tutkittu moneen otteeseen. Suomalaiset rakastavat synkkää tunnelmaa. Hevin raskas poljento sopii loistavasti nopeasti pimeneviin iltoihin ja muutenkin perinteiseen suomalaiseen luonteeseen. Metallimusiikista on myös tullut nopeasti hyväksytty musiikkilaji Suomessa. Suomessa on järjestetty muun muassa ensimmäisenä maana maailmassa Metallimessu kirkossa. Sen lisäksi joululauluja tulkitaan raskaina versioina, sillä Raskasta Joulua on kiertänyt maatamme jo yli vuosikymmenen ajan. Metallista on siis tullut normaalia ja se kuuluu ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tällainen suosio ajaa nuoret metallin pariin ja saa perustamaan yhtyeitä. Näin metallimusiikin suosio vain jatkaa kasvamistaan, sillä uusia hevisukupolvia kasvaa koko ajan.

Suomalaiset ovat siis nyt ja tulevat varmasti jatkossakin olemaan hevikansaa. Metallimusiikin suosiolle ei näy loppua ja aina vain uudet yhtyeet ponnistavat pinnalle viihdyttämään musiikkifaneja. Hevi on kuulunut 1990-luvulta lähtien suomalaisten normaaliin elämään ja siitä on tullut suuri osa suomalaisten identiteettiä myös maailman silmissä.