Metallimusiikin uusi buumi

Suomessa on ollut metallimusiikkia jo 1980-luvulta lähtien. Tuolloin koettiin metallimusiikin ensimmäinen buumi, kun erityisesti speed metal -yhtyeet alkoivat valloittaa Suomen musiikkimarkkinoita. Suomen ensimmäinen varsinainen metallibändi oli Sargofacus. Se perustettiin jo ennen metallimusiikin buumia, joten Sargofacuksen suosio ei koskaan noussut kovin suureksi. Sargofacuksen aikaan hard rock oli ennemmin suosiossa kuin metallimusiikki.

Englannista lähtenyt hevibuumi alkoi kuitenkin hiljalleen levitä myös Suomeen. Vuonna 1988 Suomen ensimmäinen metallimusiikin buumi oli syntynyt. 1980-luvun lopussa Stone sekä Airdash saivat runsaasti faneja ja heviä alettiin pitää ensimmäistä kertaa vakavasti otettavana musiikkityylinä. Stonen kitaristi Roope Latvala sai äkkiä nimeä, sillä miehen soittotaidot olivat vailla vertaa. Heviä alettiin ajatella kitaristien musiikkityylinä, jossa taidolla oli väliä. Ainoastaan hyvät muusikot pystyivät soittamaan nopeatempoista metallia.

Hevibuumi kuitenkin laantui 1990-luvun alussa. Selvää kuitenkin oli, että metalli oli onnistunut nousemaan ihmisten suosioon. Ensimmäinen buumi myös varmisti sen, että seuraavan kerran metallimusiikilla olisi paljon parempi vastaanotto Suomen musiikkimarkkinoilla.

Hevi lähtee nousuun uudelleen

1990-luvun lopussa Suomeen alkoi syntyä metallimusiikin uusi buumi, joka ei ole laantunut vieläkään vuonna 2020. Suomeen alettiin hiljalleen perustaa levy-yhtiöitä, jotka ottivat listoilleen ainoastaan metalliyhtyeitä. Sen lisäksi metallibändeille alettiin järjestää omia festivaaleja, joissa taitojaan pääsivät näyttämään myös uudet ja aloittelevat yhtyeet. Hevi oli vihdoinkin saatu kaiken kansan eteen ja sitä kuultiin radiossa. Myös levykauppojen levyhyllyt olivat täynnä heviyhtyeiden levyjä, sillä niillä oli runsaasti kysyntää.

1990-luku oli tärkeää aikaa siinä mielessä, että silloin Suomessa perustettiin monia musiikkihistorian kannalta tärkeitä yhtyeitä. Osa näistä yhtyeistä soittaa edelleen, kun taas toiset ovat jo lopettaneet. Esimerkiksi espoolainen Children of Bodom aloitti 1990-luvun lopussa ja nousi hurjaa vauhtia musiikkimaailman huipulle. Kitaristi-laulaja Alexi Laihon tyyli oli omintakeinen ja hänet valittiin useita kertoja jopa maailman parhaimmaksi hevikitaristiksi. Saavutus on siinä mielessä historiallinen, että kukaan toinen suomalainen kitaristi ei ole saanut kyseistä tunnustusta aikaisemmin. Children of Bodom ilmoitti lopettamisestaan vuonna 2019. Se soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydylle Hartwall Areenalle joulukuussa 2019. Lopettamisen jälkeen Laiho perusti uuden yhtyeen, joka kantaa nimeä Bodom After Midnight.